Tsjechheks

Okay….elk land heeft haar bitches en ik had de eer bij uitstek dé heks (zo gedroeg ze zich, keek ze uit haar ogen en zo zag ze er ook uiterlijk nog eens uit, dat vond ik dan weer wel lekker consequent) van Tsjechië te ontmoeten.
En wel bij benzine station Avanti op de snelweg van Pelhřimov naar Praag. Ze had ons bijna andermans tankbeurt laten betalen en ze wíst dat wij nog niet getankt hadden!

Er waren geen andere klanten bij het station vanaf het moment dat we aan kwamen rijden.
Ik vroeg haar om de pomp op 0 te zetten, omdat er nog een bedrag op de pomp stond.
Ze keek me aan….pfffff op z’n ‘überheks’. Direct draaide ze, met een kop als een oorwurm, het schermpje van de kassa mijn kant op waar het bedrag op stond en tikte demonstratief met haar wijsvinger op het schermpje om extra nadruk te leggen (ik gok zo voor het geval ik haar óverduidelijke non verbale communicatie niet zou verstaan…) dat ik volgens haar zou moeten betalen. 

Voor het gemak deed ze geen enkele moeite om met me in contact te komen, ze keek nog geen nano seconde mijn kant uit, zodat ze ook niks met mijn non-verbale communicatie hoefde te doen.
In kwart Duits en in heel Engels, -inclusief het handen en voeten werk- probeerde ik uit te leggen dat we niet getankt hadden, maar dat we graag wilden tanken. Doodleuk bleef ze ‘not impressed’ langs me heen kijken, met alle desinteresse die ze in zich had. Waarmee ze duidelijk vooraan had gestaan bij het uitdelen van deze eigenschap.
Want ja; stél je voor dat je al die moeite moet nemen om m’n uitleg pogingen ook maar íetsje proberen te begrijpen….

Vól tsjechisch (als in; ‘had je maar onze taal moeten spreken’) sprak ze volledig over, door en langs me heen.
Bij elke poging van mijn kant om uit te leggen hoe het zat, bleef ze nog een paar keer stug verveelt met dat wijsvingertje wijzen naar het bedrag dat op de kassa stond.
Stond ik daar…..tja wat kon ik nu doen? want met deze heks ging het ‘m sowieso niet worden, maar ik was toch écht niet van plan te betalen voor wat ik niet getankt had…..
M’n vriend was nog bij de auto, niet wetende dat de ‘Tsjechheks’ uitgerekend dáár binnen was.

Collega van haar -die me tot dan toe nog niet opgevallen was, wellicht omdat hij zich nogal afzijdig hield- die er uiteindelijk bij kwam staan om gewoon doodleuk toe te kijken, vroeg ik of hij Engels sprak. Hij schrok iets en ontkende non-verbaal en negeerde me ook al snel, wel met een andere lading….maar tsjeee, wát ís dit?!?!!
Ondertussen had de heks blijkbaar al helemaal geen zin meer en liep in ene weg bij de kassa, liet mij aan haar collega en liep naar achter waar klanten niet kunnen komen.
Het was zo’n bizar tafereel!

“Thuis” zou ik bij deze situatie natuurlijk al meteen rechtsomkeerd gegaan zijn om bij het volgende tankstation te gaan tanken.
Maar nu in een land waar ik de taal niet sprak durfde ik toch niet weg te gaan; straks werd het ons echt aangerekend en zouden we met wegrijden beschuldigd worden van diefstal….

Echt niet in te schatten en geen idee hoever de heks het zou opvoeren; wat ging ze doen nadat ze wegliep naar achteren; had ze alleen geen zin meer, of ging ze iemand bellen? Ik kon het niet zien en met geen mogelijkheid inschatten.

Maar goed, heks was weggelopen naar achter en ik vroeg ondertussen haar collega, met al de bijpassende gebaren die ik kon bedenken, om me nog wat duidelijker te maken i.c.m met engels, de camera beelden te bekijken omdat wij gewoon echt niet getankt hadden. Toen hij niet reageerde en me schaapachtig kort aankeek, gebruikte ik als laatste mogelijke communicatieredmiddel de vertaalapp (die naar onze ervaring tot zover, niet heel veel succes had gehad bij het communiceren met de (wel  leuke en behulpzame) Tsjechen die geen Engels of Duits spraken). Toen ik de vertaalapp liet lezen zei hij in ene ‘okay….i dó speak english’.

Nu was m’n verbijstering echt compleet….wat zijn dit voor wacko’s!??
En hij vertelde in -pretty good english!- dat het vreemd is dat de pomp niet op 0 staat, dat er dan niet betaald was door iemand. Ik zeg nogmaals dat ik niet heb getankt, dat ik nog moet tanken en alleen kwam vragen of de pomp op 0 gezet kon worden zodat we konden tanken. Ik drong nog eens aan dat ik de camerabeelden wilde zien, want wij hadden toch écht nog geen druppel getankt.
In ene was er geen probleem meer, de sfeer draaide 180 graden; hij reageerde in ene luchtig en lachte om de situatie en zette de pomp op 0 alsof er niets was voorgevallen en zei dat ik kon tanken.

Eenmaal betaald voor de tankbeurt, die we nu wél hadden gedaan, en wegrijdend besefde ik pas, omdat ik zo werd overvallen door de absurde situatie en nog niet gewend aan de Tsjechische kronen, dat ik eigenlijk niet eens had beseft over welk bedrag het nou eigenlijk ging.
‘Hoeveel stond er nou op de pomp?’ vroeg ik mijn vriend. ’36’ zei hij.
Er stond 36 tsjechische kronen op de teller…..geen idee wie, of beter gezegd; wat daar heeft kunnen tanken aan de snelweg; maar wat een gedoe over €1,38!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: