Tsjechheks

Okay….elk land heeft haar bitches en ik had de eer bij uitstek dé heks (zo gedroeg ze zich, keek ze uit haar ogen en zo zag ze er ook uiterlijk nog eens uit, dat vond ik dan weer wel lekker consequent) van Tsjechië te ontmoeten.
En wel bij benzine station Avanti op de snelweg van Pelhřimov naar Praag. Ze had ons bijna andermans tankbeurt laten betalen en ze wíst dat wij nog niet getankt hadden!

Er waren geen andere klanten bij het station vanaf het moment dat we aan kwamen rijden.
Ik vroeg haar om de pomp op 0 te zetten, omdat er nog een bedrag op stond.
Ze keek me aan….pfffff op z’n uberheks’. Direct draaide ze, met een kop als een oorwurm, het schermpje van de kassa mijn kant op waar het bedrag op stond en tikte demonstratief met haar wijsvinger op het schermpje om extra nadruk te leggen (ik gok zo voor het geval ik haar óverduidelijke non verbale communicatie niet zou verstaan…) dat ik volgens haar zou moeten betalen. 

Voor het gemak deed ze geen enkele moeite om met me in contact te komen, ze keek nog geen nano seconde mijn kant uit, zodat ze ook niks met mijn non-verbale communicatie hoefde te doen.
In half duits en in heel engels, inclusief het handen en voeten werk, probeerde ik uit te leggen dat we niet getankt hebben, maar dat we graag willen tanken. Doodleuk bleef ze ‘not impressed’ langs me heen kijken, met alle desinteresse die ze in zich had, waar ze duidelijk vooraan heeft gestaan bij het uitdelen van deze eigenschap.
Want ja; stél je voor dat je al die moeite moet nemen om m’n uitleg pogingen ook maar ietsje proberen te begrijpen….

Vól tsjechisch (als in; ‘had je maar onze taal moeten spreken’) sprak ze volledig over, door en langs me heen.
Bij elke poging van mijn kant om me uit te leggen bleef ze nog een paar keer stug verveeld met dat wijsvingertje wijzen naar het bedrag dat op de kassa stond.
Stond ik daar…..tja wat kan ik nu doen? want met deze heks ging het ‘m sowieso niet worden, maar ik was toch écht niet van plan te betalen voor wat ik niet getankt heb…..
M’n vriend was nog bij de auto, niet wetende dat de ‘Tsjechheks’ uitgerekend dáár binnen was.

Collega van haar die me tot dan toe nog niet opgevallen was, wellicht omdat hij zich nogal afzijdig hield, maar er uiteindelijk bij kwam staan om gewoon doodleuk toe te kijken, vroeg ik of hij engels sprak. Hij schrok iets en ontkende non-verbaal en negeerde me ook al snel, wel met een andere lading….maar tsjeee, wát ís dit?!?!!
Ondertussen had de heks blijkbaar al helemaal geen zin meer en liep in ene weg bij de kassa, liet mij aan haar collega en liep naar achter waar klanten niet kunnen komen.
Het was zo’n bizar tafereel!

“Thuis” zou ik bij deze situatie natuurlijk al meteen rechtsomkeerd gegaan zijn om bij het volgende tankstation te gaan tanken.
Maar nu in een land waar ik de taal niet spreek durfde ik toch niet weg te lopen; straks werd het ons echt aangerekend en zouden we met wegrijden beschuldigd worden van diefstal….echt niet in te schatten en geen idee hoever die heks het zou opvoeren; wat ging ze doen nadat ze wegliep naar achteren; had ze alleen geen zin meer, of ging ze iemand bellen? Ik kon het niet zien en met geen mogelijkheid inschatten.

Maar goed, heks was dus weggelopen ergens naar achter en ik vroeg ondertussen haar collega met al de bijpassende gebaren die ik kon bedenken om me nog wat duidelijker te maken i.c.m met engels, de camera beelden te bekijken omdat wij gewoon echt niet getankt hebben. Toen hij niet reageerde en me schaapachtig kort aankeek, gebruikte ik als laatste mogelijke communicatieredmiddel de vertaalapp (die naar onze ervaring tot zover, niet heel veel succes heeft gehad bij het communiceren met de (wel  leuke en behulpzame) Tsjechen die geen engels of duits spreken). Toen ik de vertaalapp liet lezen zei hij in ene ‘okay….i dó speak english’.
Nu was m’n verbijstering echt compleet….wat zijn dit voor wacko’s!??
En hij vertelde in -pretty good english!- dat het vreemd is dat de pomp niet op 0 staat, dat er dan niet betaald is door iemand. Ik zeg nogmaals dat ik niet heb getankt, dat ik nog moet tanken en alleen kwam vragen of de pomp op 0 gezet kan worden zodat we kunnen tanken en ik dring nog eens aan dat ik de camerabeelden wil zien, want wij hebben toch écht nog geen druppel getankt.
In ene was er geen probleem meer, de sfeer draaide 180 graden; hij reageerde in ene luchtig en lachte om de situatie en zette de pomp op 0 alsof er niets was voorgevallen en zegt dat ik kan tanken.

Eenmaal betaald voor de tankbeurt, die we nu wél hadden gedaan, en wegrijdend besefde ik pas, omdat ik zo werd overvallen door de absurde situatie en nog niet gewend aan de tsjechische kronen, dat ik eigenlijk niet eens heb beseft over welk bedrag het nou eigenlijk gaat.
Hoeveel stond er nou op de pomp? ’36’ zei m’n vriend.
Er stond 36 tsjechische kronen op de teller….whahaha, geen idee wie, of beter gezegd; wat daar heeft kunnen tanken aan de snelweg; maar wat een gedoe om €1,38!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: