Ook hallo Anousha

Het was een close call. Het scheelde weinig of mijn acuut uitgeproeste hete thee, was op je boek en mijn schoot terecht gekomen toen ik onderaan blz 77 van je boek was. 
Door snel reactievermogen en met een beetje geluk, lanceerde het meeste toch nog op het laminaat. 
M’n mond viel vervolgens spontaan zó ver open, dat ik maar ternauwernood kon voorkomen dat ik met spoed bij de kaakchirurg zat om m’n kaken weer terug in de kom te krijgen.
Van ongeloof heb ik de “tip” nog een paar keer gelezen, met blauwe plekken tot gevolg.
Ik moest mezelf proberen wakker te knijpen; want níemand noemt zoiets een tip, laat staan een “self-care tip”…….
Nee toch? Toch?!!

Tóch wél blijkt, zover ik het nog kan beoordelen dan, want ik twijfel toch inmiddels aardig of ik niet gewoon regelrecht in een of andere waan ben beland zonder dit zelf door te hebben. 
Misschien kan er wel elk moment een kudde ‘unicorns’ door m’n huis komen galopperen…ik weet mijn staat van zijn plotsklaps niet meer helemaal zeker.

Ik heb het in dit geval specifiek over de serieuze “tip” van Alyssa.
Dat zij dit als “self-care tip” ziet en ook nog eens als dusdanig (be)noemt, vind ik op zichzelf al schrijnend, maar dat jij dit over je toetsenbord / je ‘copy-paste’ toetsen krijgt als tip in je boek, is ronduit bizar te noemen.

Even voor de lezer thuis;
In dit deel van het boek ‘Hallo witte mensen’ geschreven door Anousha Nzume, wordt er geschreven over hoe mensen “van kleur” zich kunnen ergeren aan veel voorkomende aannames, verwachtingen en generaliserende visies op mensen “van kleur” door “witte” mensen en waaruit zou blijken dat “witte” mensen zich daarmee boven mensen “van kleur” zouden stellen. 
Op (o.a) blz 77 van dit boek, staan zogenoemde “self-care tips”. Een daarvan is van iemand die Alyssa heet. Zij heeft de volgende “self-care tip”. 
Ik citeer;
‘Als je merkt dat iemand je exotisch vindt en hot sex verwacht alleen omdat je een vrouw van kleur bent, geef ze dan expres choquerende saaie seks. Ha ha ha. Wil je seks? Oke let’s fuck. Geef ze extreem saaie seks.’

…..dus……..

Tja, noem me een idealist of moraalridder; wanneer je je niet gezien voelt of op waarde geschat wordt waarbij je bepaalde aannames ronduit irritant vindt, zeg je toch als een béétje zelfbewust mens heel simpel ‘hey gast! Jij snapt er niet zoveel van’.
Je gaat hier ten alle tijden toch mee om vanuit zelfrespect en de eer aan jezelf houden door jezelf op waarde schatten?
Wanneer iemand dat volgens jou aantast, gooi je (letterlijk is ook goed, maar toch op z’n minst figuurlijk) de deur dan toch dicht? 

Als iemand je exotisch noemt of vindt, is wat anders dan racisme. Misschien flauw, raar, niet leuk, irritant, generaliserend, vermoeiend (of voor sommigen wel complimenteus)….maar het heeft in z’n geheel niet zoveel van doen met dat iemand zich boven of onder jou zou (willen) plaatsen….of nou ja, figuurlijk gezien. Letterlijk in bed in dit geval wellicht weer wel, maar dat noem ik op zichzelf ook niet echt racisme…..
Racisme en generaliseren hebben (in deze genoemde volgorde) de handen in een verstrengeld, echter staan generaliseren en racisme (in deze volgorde) alleen met elkaar in verbinding als ze elkaar daadwerkelijk de handen reiken.

Maar goed: lieve Anousha, lieve Alyssa,
ik wens jullie alle erkenning toe die jullie zouden willen bewerkstelligen en veel zelfrespect en rechtvaardigheid gewenst. 
Vergeet daarbij het verbinden met elkaar vooral niet; iets waar je niks van leest in je boek…….
Succes dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: